Вічна пам’ять…

3 лютого 2024 р. на 76 році життя зупинилося серце  відомого вченого у галузі фізичного матеріалознавства, доктора фізико-математичних наук, професора, члена-кореспондента НАН України Богдана Костянтиновича Остафійчука. У 1970 році Богдан Остафійчук закінчив Івано-Франківський державний педінститут, в якому згодом пройшов кар’єрний шлях від інженера до завідувача кафедрою (1994-2022) та  ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (2005—2012).

Під керівництвом Богдана Костянтиновича у науково-дослідній лабораторії, яка була ним організована у 1979 році, було розроблено технологію отримання нових термостійких матеріалів шляхом їх гарячого пресування для роботи в сильноагресивних середовищах хімічного виробництва, створено захисні покриття металів і сплавів, а також запропоновано нові високодисперсні полікристалічні матеріали, які мають здатність поглинати високочастотне електромагнітне випромінювання. Було з’ясовано  механізми радіаційного дефектоутворення у ферит-гранатових структурах за іонної імплантації; запропоновано підходи до встановлення деформаційних профілів на основі динамічної та кінематичної теорії розсіяння рентгенівських променів; обґрунтовано ряд ефектів резонансного збудження спінових хвиль НВЧ-діапазону в приповерхневих шарах ферит-гранатових плівок, імплантованих іонами. Богдан Костянтинович розробив наукові основи синтезу сполук перехідних металів і вуглецю, низки нанодисперсних і нанопористих матеріалів для прототипів електрохімічних джерел струму та суперконденсаторів, які за своїми параметрами відповідають сучасним світовим аналогам. Від 1972 р. його наукова діяльність пов’язана з Інститутом металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України, де до сьогодні він був керівником спільної лабораторії фізики магнітних плівок Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України.

Він є автором 9 монографій, 6 підручників, понад 19 посібників, понад 290 наукових статей, має 20 авторських свідоцтв на винахід та патентів. Під його науковим керівництвом захищено 43 кандидатські і 10 докторських дисертацій.

Богдан Костянтинович Остафійчук — дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка, заступник головного редактора журналу Physics and Chemistry of Solid State, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2002), заслужений діяч науки і техніки України (2005), кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня (2009).

Колеги, учні та друзі, вся наукова громадськість приносять співчуття родині Богдана Костянтиновича.