Еволюція енергетики: від вугілля до ядерного синтезу

600-й рік до нашої ери: бурштин

Грек на ім’я Фалес виявив, що бурштин, коли його терти шовком, притягує пір’я та інші легкі предмети. Це статична електрика. Бурштин грецькою «електрон», звідси походять слова «електрика» та «електрон».

Інформацю взято із сайту speka.media

У 1700-х роках вперше представили машини для виробництва статичної електрики. Спочатку вони були для розваги й називалися машинами для салонних трюків. Протягом століття вони розвивалися і прогресували.

У 1705 році Френсіс Хоксбі винайшов неонове світло. Він створював електричні ефекти, поміщаючи ртуть у скляну кулю під вакуумом. Коли він зробив це у темряві, а потім потер її рукою, куля світилася. Він винайшов неонове світло, навіть не підозрюючи про це. Цей ефект згодом став основою створення газорозрядної лампи, що призвело до появи неонового освітлення та ртутних ламп.

Електрична машина Френсіса Хоксбі

Італієць Луїджі Гальвані виявив, що коли він торкався ножем мертвої жаб’ячої лапки, вона різко смикалася. Пізніше Алессандро Вольта показав, що це сталося тому, що електрика утворюється, коли волога (від жаби) контактує з двома різними типами металу (сталевим ножем і жерстяною пластиною), утворюється електрика.

Перша половина 19 століття: батареї, двигуни та телеграф

То й же Алессандро Вольта створив першу просту батарею. Він використав диски з чистого срібла та цинку, розміщені між мусліном, змоченим розчином солі. Ця розробка повторювала експеримент Гальвані з лапками жаби.

Вольтів стовп: перша батарея, сконструйована Алессандро Вольта

1821 рік для електроенергії

Майкл Фарадей виявив, що коли магніт переміщується всередині котушки мідного дроту, через дріт іде невеликий електричний струм. Це відкриття привело до винаходу електродвигунів.

Того ж року Томас Йоганн Зеєбек відкрив термоелектрику. Він виявив, що коли місця з’єднання певних металів нагріваються, через них протікає електричний струм.

1831 рік

Чарльз Вітстон і Вільям Фотергілл Кук створили перший телеграфний апарат.

Сім років потому Семюел Морзе винайшов азбуку та продемонстрував на виставці у Нью-Йорку. Він передав 10 слів за хвилину завдяки своєму новому телеграфному апарату.

Телеграфний ключ Альфреда Вейла, компаньйона Морзе

Друга половина 19 століття: битва струмів, електрична залізниця і ручний дриль

У 1870-х Томас Едісон створив електричний генератор постійного струму та електричну лампочку. До цього вулиці багатьох міст світу вже освітлювалися дуговим електричним освітленням (але не звичайні кімнати, оскільки дугове світло було надто яскравим). У вересні 1882 року Едісон встановив центральну електростанцію на Перл-стріт у нижньому Мангеттені. Після цього він забезпечив весь Нью-Йорк електроенергією.

Схема електростанції Томаса Едісона на Перл Стріт у нижньому Мангеттені

Тим часом Нікола Тесла розробив двигун змінного струму та систему генерації електроенергії змінного струму. Томас Едісон вважав, що це загроза його винаходу з постачання постійного струму, тому він поширював чутки, що змінний струм небезпечний для використання.

Попри те що певний час Тесла працював на Едісона, вчені конкурували та ворогували між собою

Однак після того, як система Тесли була використана для живлення 100 тис. електричних ліхтарів на Всесвітній виставці у Чикаго 1893 року, змінний струм став загальноприйнятим джерелом живлення у США.

Вчений також винайшов котушку Тесли. Він використав її, щоб змусити звичайний побутовий струм створювати струм надзвичайно високої частоти. Це застосували для розроблення перших неонових і флуоресцентних ламп.

1881 рік

Перше громадське електропостачання у Великій Британії запустили у Годалмінгу, Суррей, за допомогою водяного колеса на млині.

1883 рік

Магнус Волкс побудував першу електричну залізницю. Її відкрили на набережній Брайтона. Volks Railway була побудована для розважальних поїздок, має довжину одну милю і досі працює влітку.

1884 рік

Чарльз Парсонс побудував першу турбіну — тип двигуна, який використовує для роботи струмені газів під високим тиском. Пізніше цей тип двигуна розробили для приводу гвинтів човнів, зокрема тих, що були на «Титаніку».

Турбіна Парсонса

1895 рік

Вільгельм Фейн винайшов перший електричний ручний дриль.

Перший електродриль

1905 рік

Альберт Айнштайн продемонстрував, що світлова енергія може бути використана для виробництва електрики.

1930-ті роки

У 1930-х і 1940-х роках гідроелектростанції були побудовані у Шотландії та Вельсі, хоча більшість електроенергії отримували від спалювання вугілля.

З’явилися побутові електроприлади, а до 1940-х років радіоприймачі, пилососи, холодильники та праски, що живляться від мережі, стали частиною майже кожного дому.

1956 рік

У Калдер-Холлі у Камбрії відкрили першу у світі великомасштабну атомну електростанцію. Реактори були прототипом газоохолоджуваного реактора Magnox.

Схема реактора, розробленого для роботи на природному урані з графітом як сповільнювачем і вуглекислим газом як теплообмінним охолоджувачем

2000 рік

Перша у світі промислова хвильова електростанція, розташована на шотландському острові Айлей, почала виробляти електроенергію. Пристрої на березі або у морі використовують рух хвиль для стиснення повітря для приводу турбіни або гідравлічних насосів. Він може забезпечити енергією майже 400 будинків.

2022 рік

Американські вчені вперше досягли явища, відомого як термоядерне запалювання — створення ядерної реакції, яка генерує більше енергії, ніж споживає. Досліди проводили у Національному комплексі лазерних термоядерних реакцій США (National Ignition Facility, NIF).

Ці дослідження спрямовані на використання ядерного синтезу (явища, яке живить Сонце) для забезпечення джерела майже безмежної чистої енергії на Землі. Це «святий Грааль» безвуглецевої енергії, за яким вчені гналися з 1950-х років. Але до комерційного використання ще принаймні десятиліття, також потрібне обладнання, яке зможе конвертувати енергію для електромережі.